Rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening in het gezicht waarbij er sprake is van een ontstekingsreactie. De aandoening gaat gepaard met puistjes, roodheid en zichtbare bloedvaatjes. Rosacea is symmetrisch gelokaliseerd op de wangen, kin en het voorhoofd. Het ontstaat meestal bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. De oorzaak van rosacea is onbekend.

Er zijn wel bepaalde factoren die de aandoening kunnen verergeren, zoals roken, alcoholgebruik, agressieve cosmeticaproducten, zonblootstelling, klimaatomstandigheden, stress en bepaalde medicatie.

Veelgestelde vragen

Welke behandeling is geschikt bij rosacea?

De behandelmethode is afhankelijk van de wensen van de cliënt en van de aard van de klachten. De volgende behandelingen kunnen worden ingezet om de symptomen van rosacea te verminderen:

Kan rosacea vanzelf overgaan?

Nee, rosacea is een chronische aandoening. Symptomen zoals roodheid en puistjes kunnen wel onderdrukt worden door de juiste medische behandelingen en producten.

Wat kan ik zelf doen om rosacea te verminderen?

Bij rosacea is het belangrijk om milde thuisproducten te gebruiken zonder parfum, alcohol en geurstoffen. Agressieve cosmeticaproducten kunnen namelijk de huidbarrière beschadigen waardoor de klachten zullen toenemen. Daarnaast wordt er geadviseerd om een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij Huidtherapie Helmond werken wij met medische producten die hoge concentraties aan antioxidanten bevatten om de huid te kalmeren en te herstellen.

Wordt de behandeling vergoed?

Heeft u een aanvullende verzekering? De behandelingen kunnen dan mogelijk (gedeeltelijk) vergoed worden. De thuisproducten worden niet vergoed.