Acne

Wat is acne?

Acne is een aandoening waarbij er sprake is van een ontsteking van de talgklieren. Acne is vooral gelokaliseerd in het gezicht, de borst, rug en schouders. Op deze delen van de huid zitten de meeste talgklieren. Acne komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Meestal begint acne rond de puberteit, maar acne kan ook op latere leeftijd ontstaan.
Door hormonale veranderingen kan de talgproductie in de huid toenemen waardoor poriën verstopt kunnen raken. Het gevolg hiervan is dat dode huidcellen zich gaan ophopen en de bovenste huidlagen niet goed kunnen afschilferen.

Door deze ophoping krijgen bacteriën de kans om erbij te komen waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan. Dit leidt tot puistjes, mee-eters en onderhuidse ontstekingen.

Veelgestelde vragen

Welke behandeling is geschikt bij acne?

De behandelmethode is afhankelijk van de wensen van de cliënt en van de ernst van de acne. De volgende behandelingen kunnen worden ingezet om acne en acnelittekens te verminderen:

Gaat acne vanzelf over?

In de meeste gevallen neemt de acne na enkele jaren vanzelf af. Alleen zonder behandeling en de juiste thuisproducten blijven dode huidcellen zich ophopen waardoor bacteriën meer ontstekingen kunnen veroorzaken. Dit vergroot de kans op blijvende littekens.

Wat kan ik zelf doen om acne te verminderen?

Naast de behandeling in de praktijk is het van belang om dagelijks de juiste thuisproducten te gebruiken. Door verkeerd gebruik van cosmetica en producten kan de acne verergeren. Ga daarom niet zelf op onderzoek uit, maar vraag de huidtherapeut om advies.
Bij Huidtherapie Helmond werken wij met medische producten die hoge concentraties aan bewezen ingrediënten bevatten om de ontstekingen te remmen en om de huid barrière te herstellen.

Worden acnebehandelingen vergoed?

Heeft u een aanvullende verzekering? De behandelingen kunnen dan mogelijk (gedeeltelijk) vergoed worden. De thuisproducten worden niet vergoed.