Huidaandoeningen

Acne

Acne is een aandoening waarbij er sprake is van een ontsteking van de talgklieren. Acne is vooral gelokaliseerd in het gezicht, de borst, rug en schouders. Op deze delen van de huid zitten de meeste talgklieren. Acne komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Meestal begint acne rond de puberteit, maar acne kan ook op latere leeftijd ontstaan.

LEES VERDER

Huidveroudering

Het huidverouderingsproces begint al vanaf het 25e levensjaar. Huidcellen produceren steeds minder collageen en elastine waardoor de huid dunner wordt. Hierdoor neemt de stevigheid en de elasticiteit langzaam af. Dit leidt uiteindelijk tot fijne lijntjes, rimpels en verslapping. Daarnaast ontstaat huidveroudering door invloeden van buitenaf, zoals roken, alcoholgebruik, voeding, zonlicht, stress en hormonen.

LEES VERDER

Pigmentvlekken

Pigment wordt geproduceerd door pigmentcellen (melanocyten) die in de huid aanwezig zijn. De hoeveelheid pigment (melanine) dat wordt geproduceerd is afhankelijk van de huidskleur. Onder invloed van uv-straling gaat de huid meer pigment aanmaken waardoor de huid donkerder wordt. Zowel door interne als door externe oorzaken kunnen de pigmentcellen beschadigd raken waardoor er meer pigment wordt aangemaakt.

LEES VERDER

Couperose

Couperose is een huidaandoening waarbij er kleine verwijde rode, paarse of blauwe bloedvaatjes zichtbaar op de wangen, neus en kin. Bij couperose zijn de vaatwandjes verzwakt.  Couperose ontstaat meestal  na het 30e levensjaar door erfelijkheid, uv-straling,  huidveroudering, roken, temperatuurschommelingen en sommige medicamenten. Couperose kan ook een symptoom zijn van rosacea.

LEES VERDER

Ongewenste haargroei

Iedereen heeft haargroei op zijn lichaam. Wat als ongewenste haargroei wordt beschouwd is per persoon verschillend. Ongewenste haargroei kan zowel normale beharing zijn als overbeharing.
Bij overbeharing is er sprake van lichaamsbeharing die anders is dan normale beharing. Er bestaan 2 vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.

LEES VERDER

Rosacea

Rosacea is een chronische aandoening in het gezicht waarbij er sprake is van een ontstekingsreactie. De aandoening gaat gepaard met puistjes, roodheid en zichtbare bloedvaatjes. Rosacea is symmetrisch gelokaliseerd op de wangen, kin en het voorhoofd. Het ontstaat meestal bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.

LEES VERDER

Huidoneffenheden

Onder goedaardige huidoneffenheden verstaan we onder andere steelwratjes (fibromen) en ouderdomswratten (verruca seborrhoica). Huidoneffenheden kunnen overal op het lichaam voorkomen maar zijn meestal gelokaliseerd in het gezicht, de hals en op de romp. Huidoneffenheden komen vaker voor bij mensen boven de 50 jaar. De precieze oorzaak is onbekend.

LEES VERDER

Beenvaatjes

Beenvaatjes zijn zichtbare rode, paarse of blauwe vertakkingen van bloedvaatjes en kunnen overal op de benen voorkomen. Tijdens de zwangerschap, door erfelijke aanleg, of bij een staand beroep kunnen de vaatwanden verslapt raken. Deze vaatjes zijn dan niet meer in staat om het bloed naar het hart te vervoeren.

LEES VERDER