Pigmentvlekken

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigment wordt geproduceerd door pigmentcellen (melanocyten) die in de huid aanwezig zijn. De hoeveelheid pigment (melanine) dat wordt geproduceerd is afhankelijk van de huidskleur. Onder invloed van uv-straling gaat de huid meer pigment aanmaken waardoor de huid donkerder wordt.

Zowel door interne als door externe oorzaken kunnen de pigmentcellen beschadigd raken waardoor er meer pigment wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaan er donkere verkleuringen van de huid. Deze donkere verkleuringen worden ook wel pigmentvlekken genoemd.

Veelgestelde vragen

Welke soorten pigmentvlekken zijn er ?

Lentigo
Een lentigo is een goedaardige verkleuring van de huid die ontstaat vanaf middelbare leeftijd als gevolg van jarenlange blootstelling aan zonlicht. Een lentigo wordt daarom ook wel een zonnevlek of een ouderdomsvlek genoemd.

Melasma
Melasma is een goedaardige pigmentstoornis die meestal voorkomt bij vrouwen van vruchtbare leeftijd. Bij melasma ontstaan er donkere vlekken in het gezicht die vaak grillig gevormd zijn. Melasma is vaak gelokaliseerd op het voorhoofd, de jukbbeenderen, de slapen , rond de ogen en op de bovenlip. De exacte oorzaak voor melasma is onbekend. Er zijn echter wel een aantal factoren die het ontstaan van melasma kunnen uitlokken, zoals zwangerschap, erfelijkheid, uv-straling, pilgebruik, bepaalde cosmetica en anti-epileptische geneesmiddelen

Post-inflammatoire hyperpigmentatie
Post-inflammatoire hyperpigmentatie is een verkleuring van de huid die ontstaat na een ontsteking en/of beschadiging van de huid. Bekende oorzaken zijn: acne, verkeerde cosmeticaproducten, krabben & wondjes. Het ontstaat vaak bij Aziatische en donkere huidtypen. Deze vorm van pigmentatie wordt vaak vanzelf minder. Dit kan echter maanden tot jaren duren. Een behandeling kan het pigment oplichten mits de oorzaak van het pigment is verdwenen.

Welke behandeling is geschikt?

De behandelmethode is afhankelijk van de aard van het pigment en van de wensen van de cliënt. De volgende behandelingen kunnen worden ingezet pigmentatie te verminderen en te voorkomen:

Wat kun je zelf doen om pigmentvlekken te verminderen?

Naast de behandeling in de praktijk is het van belang om dagelijks thuisproducten te gebruiken om pigmentvorming te onderdrukken. Welke producten het meest geschikt zijn is afhankelijk van de aard van het pigment. In de meeste gevallen wordt pigment getriggerd door zonlicht en door invloeden van buitenaf. Bij Huidtherapie Helmond werken wij met medische producten die hoge concentraties aan bewezen pigment-remmende ingrediënten en antioxidanten bevatten om de huid te beschermen. Daarnaast wordt er geadviseerd om een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken om zonneschade te voorkomen.

Wordt de behandeling vergoed?

Heeft u een aanvullende verzekering? De behandelingen kunnen dan mogelijk (gedeeltelijk) vergoed worden. De thuisproducten worden helaas niet vergoed.